Allergi i luften

Allergi i luften

Allergi i luften – alt du skal vide om pollenallergi:

Når foråret og sommeren nærmer sig, kan mange mennesker opleve, at der er “allergi i luften.” Dette udtryk refererer ofte til den udbredte forekomst af pollen, som kan udløse allergiske reaktioner hos mange mennesker. Pollenallergi, også kendt som høfeber, kan have en betydelig indflydelse på dagligdagen i pollensæsonen. Symptomerne kan inkludere snue, kløende eller rindende øjne, kriller i halsen og gentagne nys, hvilket kan forstyrre aktiviteter som arbejde, skole, motion og sociale sammenkomster.

Hvad er pollenallergi?

Pollen er blomsterstøv fra planter og træer, som spredes i luften. Hos pollenallergikere svarer immunsystemet ved at producere antistoffer, når man udsættes for pollenkorn gennem vejrtrækningen. De små pollenkorn indeholder allergener og andre allergifremkaldende stoffer, som aktiverer immunsystemet og resulterer i høfebersymptomer af varierende styrke. Dette fænomen er en væsentlig årsag til, at der er “allergi i luften” i forårs- og sommermånederne.

Udbredelse af pollenallergi

Pollenallergi er den mest almindelige form for allergi, som ca. hver femte dansker plages af. Op mod 1 million danskere oplever hvert år symptomer på høfeber. Denne tilstand kan også føre til allergisk astma. Pollenallergi kan ramme både børn og voksne, men de fleste udvikler allergi i barndommen, selvom den kan være en gene langt ind i voksenlivet. Astma og allergiske sygdomme optræder ofte samtidig hos børn, og inden puberteten er der flere drenge end piger med astma og allergi. Blandt voksne rammes flere kvinder end mænd af allergi.

Forskellige typer pollenallergi

Pollenallergien inddeles i tre overordnede kategorier: græspollenallergi, træpollenallergi og bynkeallergi.

Træpollenallergi

Støvet fra forskellige træsorter er et almindeligt tegn på, at pollensæsonen er skudt i gang. Forårsmånederne er som regel den største plage for dem, som har allergi over for birk, hassel, el eller andre træsorter. Nogle træer blomstrer dog meget tidligt, særligt efter en mild vinter, hvilket betyder, at symptomerne allerede kan vise sig i januar.

Græspollenallergi

I Danmark findes der over 100 forskellige typer af græs. Pollenkorn fra engrottehale og andre græsarter spredes især om sommeren men kan give symptomer fra maj til august.

Bynkepollenallergi

Gråbynke, som er bynkefamiliens mest udbredte art i Danmark, blomstrer i sensommeren og det tidlige efterår, hvorfor den betragtes som pollensæsonens sidste plage. Gråbynken spreder mange små pollenkorn og har de seneste år fået selskab af artsfællen fra Sydeuropa, bynkeambrosien.

Symptomer på pollenallergi

Som pollenallergiker kan du opleve mange gener. Det er vigtigt at bemærke, at samme allergi kan variere fra person til person. Her er en liste over de mest almindelige symptomer:

  • Øjne: Røde, rindende og/eller kløende øjne. Nogle oplever også hævede øjenlåg.
  • Næse: Allergisk snue, herunder nys, kløe og en løbende eller tilstoppet næse.
  • Hals: Kløe eller ømhed. Nogle oplever desuden hæshed.
  • Luftveje: Hoste, trykken for brystet, pibende vejrtrækning og/eller forværring af astma.
  • Mund: Nogle kan opleve kløe eller hævelse i munden, når de indtager visse typer mad som følge af en krydsallergi.
  • Generelt: Nedsat almentilstand i form af træthed, koncentrationsbesvær, dårligere hukommelse og irritabilitet.

Pollenallergien kan forstyrre din nattesøvn og give en følelse af ekstrem træthed i løbet af dagen. Både skole og arbejde kan således føles mere uoverkommeligt om foråret og sommeren, som samtidig er sæson for eksamen. Døjer du med allergi i en grad, at det er fysisk funktionsnedsættende, kan du søge dispensation, der giver dig ekstra tid til eksamensforberedelsen.

Krydsallergi

Krydsallergi betyder, at du reagerer på stoffer, som ligner det allergen, du har allergi over for. Pollenallergikere er derfor i større risiko for at reagere på lignende typer pollen og mad fra forskellige typer planter. De som er hårdest ramt af pollenallergi er også dem, som er mest udsat for at få krydsallergier. Astma-Allergi Danmark angiver følgende som de mest almindelige krydsallergier:

  • Birkepollen: Æble, kiwi, pære, nektarin, kirsebær, fersken, blomme, abrikos, gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri, hasselnød, jordnød/peanut, mandel, paranød, valnød.
  • Græspollen: Appelsin, melon, tomat, ærter, jordnød/peanut.
  • Bynkepollen: Melon, solsikkekerner, peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri, kamille, persille.
  • Selleri + birkepollen eller bynkepollen: Anis, basilikum, dild, estragon, fennikel, karry, koriander, kommen, løvstikke, malurt, merian, oregano, paprika, peber, timian.

Allergi og astma

En vigtig grund til at behandle symptomerne på høfeber er risikoen for, at ubehandlet allergi udvikler sig til allergisk astma. Hoster du, kan det være et tidligt tegn på udvikling af astma. Astma og allergi er tæt forbundet. Ca. 350.000 danskere lider af astma, hvoraf ca. 200.000 også har høfeber. Tilstanden kan forværres ved høje pollenkoncentrationer, og hoste, trykken for brystet samt en tung vejrtrækning er almindelige tegn på astma. Langvarig hoste og andre symptomer på allergi og/eller astma bør tjekkes af en læge, som kan stille den korrekte diagnose og rådgive til den bedste behandling. Du kan bestille tid direkte hos en øre-, næse- og halslæge uden henvisning fra egen læge.

Diagnose og behandling af pollenallergi

Den bedste løsning for at få styr på allergisymptomerne er at lade en øre-, næse- og halslæge vurdere dine symptomer, testresultater og dit generelle helbred. Lægen kan bl.a. foretage en allergitest i form af priktest eller blodprøver for at fastslå, hvordan dit immunsystem reagerer på forskellige allergener, samt anbefale det videre forløb og vurdere om en allergivaccination skal være en del af behandlingen.

Behandlingsmuligheder

Medicin

  • Næsespray: Indeholder små mængder binyrebarkhormon, der hjælper både på tæt næse, kløe og snue.
  • Antihistaminer: Tabletter, der kan være tilstrækkelige ved milde symptomer. Kan også hjælpe ved allergisymptomer fra øjne, næse og evt. hud.
  • Øjendråber med antihistamin: Anvendes ved slemme øjensymptomer.
  • Binyrebarkhormon som tablet eller indsprøjtning: Anvendes ved svære symptomer, men bør kun bruges, når anden behandling har spillet fallit pga. bivirkninger.

Allergivaccination

Allergivaccination, også kendt som hyposensibilisering eller allergen immunterapi, kan komme på tale, hvis symptomerne ikke bedres ved medicinsk behandling. Dette indebærer små doser af allergenet enten som indsprøjtninger eller tabletter for at tilvænne immunsystemet.

Forebyggelse

Ved pollenallergi

  • Start forebyggende næsespray et par uger før du plejer at få symptomer (det virker langsomt).
  • Medbring altid ekstra medicin.
  • Undgå at lufte ud midt på dagen, hvor mængden af pollen er størst.
  • Undgå også at hænge (senge)tøj til tørre udenfor i pollensæsonen.
  • Brug ventilationssystem med pollenfilter i bilen frem for åbne vinduer.
  • Følg med i pollenvarsler, og tag evt. ekstra forebyggende medicin.
  • Benyt dig af, at der er mindre pollen ved kyster med pålandsvind og på havet.

Ved husstøvmideallergi:

  • Se allergi for husstøvmider.

Ved dyrehårsallergi:

  • Se allergi for dyr.

Pollensæson og klimaforandringer

Pollensæsonen starter i foråret, og langt de fleste vil opleve gener i forårsmånederne eller om sommeren, hvor spredningen af pollen er på sit kraftigste. Danmark er et lille land med relativt små klimamæssige variationer, og derfor er der ikke de store udsving i sæsonerne. Pollentallet kan dog variere mellem øst og vest. Grundet vestenvind og større nedbørsmængder vil pollentallet ofte være lavere i Vestdanmark.

Milde vintre og højere gennemsnitstemperaturer som følge af global opvarmning kan føre til længere og mere intense pollensæsoner. Det kan også betyde, at den allergiske reaktion måske kommer på andre tidspunkter end tidligere. Et norsk studie fra 2020 indikerer også, at flere mennesker oplever en øget pollenpåvirkning som følge af klimaforandringerne.

Konklusion

At der er “allergi i luften” er et fænomen, mange danskere kender alt for godt. Pollenallergi påvirker en stor del af befolkningen og kan føre til betydelige gener i dagligdagen. Ved at forstå symptomerne, få stillet den rette diagnose og anvende korrekt behandling kan mange af generne dog mindskes. Hold dig opdateret på pollentallet, tag forebyggende medicin, og søg lægehjælp ved behov for at navigere bedst muligt gennem pollensæsonen.

Kilder:

  1. https://astmaallergishoppen.dk/blogs/artikler/pollenallergi-hvad-du-selv-kan-gore
  2. https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvorfor-faar-flere-og-flere-astma-og-allergi/